Sunday, December 9, 2007

Greven av Monte Cristo (Film)

Jeg gjesper, og gjesper igjen. Første gangen fordi kjæresten akkurat har foreslått å se ”Greven av Monte Cristo”, en tittel som ikke akkurat innbyr til spenning. Frankrike på begynnelsen av 1800-tallet, med et innslag av Napoleon høres mistenkelig ut som fjorårets historietimer, det siste jeg trenger akkurat nå. Gjesp nummer to kommer rett og slett av trøtthet, og er grunnen til at jeg velger å si ja allikevel. Å tilbringe resten av kvelden på sofaen i skje-stilling høres vidunderlig ut, dessuten blir filmer uansett bedre når de fyller hele veggen, takket være ny prosjektor - en genial investering.

Filmen har et klassisk plott. Edmond Dantes, vår helt, har en vakker forlovede og en sjalu venn. I tillegg har vi kampen om makt, og hvem som skal styre Frankrike. Noen ganger minner det litt om tegneserier gjort om til film, som batman og spiderman, i en mer troverdig form. Forskjellen er kanskje at denne ikke er basert på en tegneserie, men en bok av Alexandre Dumas. Kresen som jeg kan være på filmer, var jeg her likevel helt med fra første minutt, og at jeg ikke følte meg for trygg på en happy ending (særlig etter den søte fnisete gamle mannen i fengslet dør etter 11 års tunnelgraving mot frihet), gjorde det spennede hele veien.

Vil ikke ødelegge opplevelsen ved å avsløre historien, men filmen er herved anbefalt.

Nå skal jeg ut og finne meg pirat-venner. De er nemlig de snilleste, mest praktiske -og trofaste, har jeg lært.


19 comments:

Iversen said...

Regner nesten med at det er den nye Greven du har sett, siden du har coverbilde av den. Veldig solid og undervurdert film, det der. Jeg hadde heller ikke store forhåpninger da jeg skulle se den, men det var fordi jeg ikke hadde fått med meg at den var i produksjon en gang. Pesonlig mener jeg jo at alt som er bygd på de Klassiske Franske BØR være severdig, der er det så mange bra historier å ta fra. At du forventet et stor gjesp skuffer en Dumas-elsker. ;)

Iversen said...

Det beste med denne filmen, utenom at det jo er en perle ikke alle vet om og med skuespillere i toppklassen (Ok, Dagmara gjør ikke sin beste jobb, men hun er så søt) er jo sitatverdien! Michael Wincott rocker. Nå må jeg gi meg, tror jeg. Kan bli for mye av det gode.

Minneapolise said...

Jeg var ung og uvitende Iversen! Nå vet jeg bedre, og kommer jeg over noe lignende igjen så blir det med meg hjem.

Jeg så den nye ja, og har ikke sett den eldre versjonen. Skuespillerne gjorde en bra jobb, og de hadde funnet den perfekte til hver rolle synes jeg.

Var overrasket over å ikke ha sett Dagmara i senere filmer, hun var pen. For ikke å snakke om Caviezel (jeg har en svakhet for menn med viltre krøller, nam). Han var forresten også Jesus i "Passion og the Christ"

Iversen said...

Det snodige med Dagmara er at i andre filmer jeg har sett henne i er hun direkte.. uhm... kjedelig. I Greven er hun knallsøt.

Den gamle versjonen kan du sikkert like godt styre unna, det er egentlig en tv-produksjon med Richard Chamberlain. Jeg liker Chamber-vain ganske godt selv, men han gir unektelig alt han er med i et lite billigpreg.

Les boka, forresten. Superbok.

Sigurd said...

M: Du skuffer. Når jeg kommer hjem og får hevet meg over historiestudiene igjen skal jeg skrive mange poster med historisk tilsnitt, og prøve å få andre til å brenne like mye for historie som det jeg gjør.

Men mitt tips til deg i jula er å lese Ringeren i Notre Dame. DETTE ER IKKE DISNEY! Og du har vel lest De Tre Musketerer?

Nå kan ikke jeg skryte av å være en boksluker, men de gamle franske historiene er bedre enn sine fantastiske rykter...

Minneapolise said...

iversen: Det er interessant hvordan noen skuespillere kan være sånn. Jeg syntes Heath Ledger var så sexy i "Ti ting jeg hater ved deg", til tross for goofy hår. Så fikk han bedre stil og ser bedre ut på bilder, men jeg får ikke samme følelsen av å se ham i nyere filmer.

Skal se om jeg finner boka på biblioteket i juleferien (har beholdt en annen i flere måneder nå, så mulig jeg er bannlyst).

Sigurd: Hehe, dette var ikke akkurat posten jeg hadde ventet å skuffe folk med, tror det er mye verre å ta av i arkivet :p

Har merket at siden jeg begynte på college her, og skolen tok over livet mitt, så har jeg behov for mer kommersiell underholdning når jeg først har tid til å slappe av en halvtimes tid.

Der jeg før ønsket kvalitet, så vil jeg nå ha det så enkelt som mulig. Satser på at det går over etter graduation :)

Goodwill said...

Greven av Monte Christo...sukk! Framkaller minner fra gamle dager da jeg var ung (og det er som du vet temmelig lenge siden), og Greven av Monte Christo rullert i sort-hvitt over skjermen - og jeg satt klistret. Det var så spennende!

AlterEgo said...

Jeg ble helt sentimental her, jeg ogsaa... Husker svarthvittfilmen paa NRK loerdag formiddag en gang paa 1980-tallet. Eller kanskje det var serie paa sen ettermiddag/kveldstid? Deretter boka laant paa det lokale biblioteket og lest - igjen og igjen. Jeg har faktisk IKKE sett den nye filmen, men kanskje jeg burde naar jeg kommer tilbake til Oppholdslandet? Du har inspirert meg:)

Minneapolise said...

goodwill: Hadde dere tv på den tiden altså?? :p

Tror ikke det er svart hvitt funksjon på filmen, men det er mulig den kan gi samme følelsen allikevel? Verdt et forsøk? :)

alterego: Da bytter vi, jeg leiger bok, og du leiger film! :D

http://villkatta.com said...

Takk for en bra anmeldelse, jeg føler meg fristet til å se den filmen nå. En gang i tide skulle jeg lese boken, men ble bare til at jeg kjøpte den. Boken står nå i hyllen og gir meg dårlig samvittighet for at jeg ikke har bladd i den.

Minneapolise said...

Dårlig gjort av disse bøkene å plage oss med at vi ikke har tid å lese.
Jeg synes du skal leie filmen, på trass, og så geipe til boka mens du ser :)

Goodwill said...

Hø-hø!!

AlterEgo said...

Hehe... Jeg kommer nok til aa se filmen ja. Jeg innbiller meg ved naermere ettertanke at den finnes paa norsk ogsaa, med en ung Toralf Maurstad som Greven, om jeg ikke husker feil. Men det kan det hende jeg gjoer. Uansett: boka er veldig slitesterk!

http://rodtsentrum.wordpress.com said...

Har du forresten noen forklaring på hvordan du, ifølge kartet på høyresida, har lesere fra tre plasser i Saudi-Arabia, 6 plasser i Brazil, 2 fra Afrika-Sør-For-Sahara, 1 i Mongolia, over 10 fra Hong Kong, 1 på Grønnland, en på Hawaii, en midt inni Sahara og 4 sentral-amerikanske land?

AlterEgo said...

Hmh. Og da var jeg ikke regnet med altsaa. I replikken over. Eller saa er jeg koblet til en obskur server et sted jeg ikke befinner meg.

Minneapolise said...

goodwill: Vokste faktisk opp med sort hvitt tv jeg også, første årene i alle fall. Hadde mer med ikke så tv frelste foreldre enn tiden kanskje, but still.

Sigurd: I følge både kartet, og andre statistikksider har jeg lesere i rundt 100 land. Jeg vet ikke hvor alle kommer fra, men jeg kjenner etterhvert folk fra ganske hele verden, og har link hit fra facebook. Det kan forklare hawaii, brazil, saudi arabia området, sør afrika og sentral amerika. Sånn i tillegg til folk jeg ikke kjenner, som de fleste leserne jo er.

Grønland derimot har jeg grublet på selv. Men de har visst internet der i alle fall.

alterego: Det var bare et utvalg, mange steder på listen.

Tonita said...

I bokhylla står hele samlede verker av Dumas, - og det holder for en forkjølelse eller fem. Dette er underholdningslitteratur på sitt klassisk beste. Skikkelig spenning, drama, kjærlighet, svik - alt.
Men, det er fullt forståelig at du ikke har tid til å lese nå midt i all jobbingen, studiene og det hele - men kanskje en dag, - før klokken begynner å tikke?

Anonymous said...

Jeg elsker Greven av Monte Christo! Men boken er best, folkens! Løp og les :D

Bernt said...

Leste boken for mange år siden, og det var en av de største leseropplevelsene jeg har hatt. Dessverre kommer ikke filmen i nærheten. Så jeg vil anbefale folk å lese boken først. Det er godt mulig filmen er bra, men for min del så klarte jeg ikke bli fornøyd med den etter å ha så gode minner fra boken.