Friday, September 7, 2007

Passiv Rasisme og Stemmefisking

Det har allerede blitt skrevet side opp og side ned om Toril Fiskerstrand, så jeg skal ikke henge meg opp i at "tatt ut av sammenheng" ikke er mye til forsvar for en samtale som er gjengitt i sin helhet. At enkeltpolitikere sier og mener idiotiske ting er ikke noe nytt, men når resten av partiet står bak dem etterpå blir jeg oppgitt.

"Jeg kan konstatere at hun ikke er en rasist. De som sier det, kjenner henne ikke godt nok. Jeg kjenner henne, og hun har min fulle tillit" sier Aamir Javed Sheikh. Er det virkelig mulig å ikke ha rasistiske meninger selv og samtidig høre noen si "det er for mange negere i oslo" uten å protestere? Uten å bli sinna? Uten å gjøre et tappert forsøk på å banke litt vett inn i hodet på tullingen? Jeg vil påstå at bare det å ikke protestere i en sånn situasjon gjør man skyldig i passiv rasisme. Så selv om hun ikke hadde tatt bort enhver tvil ved å si at hun var enig, så synes jeg det hun ikke sa er ille nok i seg selv. Det er greit nok at noen er for sjenerte eller pysete til å ville starte en diskusjon, men når man er politiker burde man ikke ha noe problem med å si hva man mener. Noe som bringer meg til neste uttalelse.

"Jeg kjenner til litt av dilemmaene når man står på stand"
sier Lae. Jeg ser ikke noen annen måte å tolke dette på enn at når man vil fiske velgere så sier man ikke hva man mener, men hva folk vil høre. Ikke at dette er en overraskelse innenfor politikk, men det er skremmende at man kan innrømme det sånn uten videre, som om det skulle være en selvfølge.

Så presterer han å avslutte med: "Stem Høyre. Jeg tror alle vet hva vi står for."

Om valgkampen hadde blitt brukt til det den er ment til - å overtale folk til å ville det samme ved å bruke gode argumenter, da hadde vi kanskje visst hva Høyre står for. Om det er greit å si seg enig i enhver påstand (så lenge andre ikke vet det) fordi det kan gi en velger mer derimot...

Hva synes du?

9 comments:

HvaHunSa said...

Politikerforakten har gode kår om dagen, det virker som de har hodet opp i egen ræv hele gjengen. Integritet i politikken krever en solid beinbygning og ryggrad. Ikke at jeg kaller noen amøber her nå altså, såvisst ikke.

unntaksvis said...

Hva jeg synes? Jeg driver valgkamp selv for tiden, for et lite parti, og står i regnet og blesten og deler ut flyers. Jeg står ikke der for å slenge løgner, jeg står der for å informere. Jeg står ikke der for å hjernevaske eller belære, jeg står der fordi jeg liker det partiet "mitt" står for.

Høyrefrøkna har tydeligvis glemt at du faktisk er litt på jobb når du står på stand, om hun synes det er for mange negere i byen så greit nok, si det til gubben din når du kommer hjem, men ikke si sånt på stand bare for å please folk og få folk til å tro du mener det samme som dem sånn at de stemmer deg.

Godt valg =)

Minneapolise said...

Det burde ikke være så vanskelig å holde seg til sannheten om man har planer om å faktisk gjøre en god jobb om man blir valgt.

Det er sånn en valgkamp burde foregå unntaksvis, fint at noen går foran som et godt eksempel :)

Iversen said...

Du oppsummerer vel egentlig helt perfekt i avsnittet om Laes dilemmaer på stand, ja. Altså, dette er jo egentig så enkelt at enten har Toril solgt sjela for EN lusen stemme, eller så har hun i beste fall semirasistiske holdninger. Jeg ser ingen andre alternativer, gitt.

Minneapolise said...

Det blir liksom bare feil uansett hvordan man vrir og vender på det ja.

Pj said...

det ER for mange negre i oslo :P

Flopsy said...

Jeg synes det er tåpelig ment og tåpelig sagt av henne. Norge er et flerkulturelt samfunn, og sånne holdninger som dette er veldig lite konstruktivt.

Egentlig så er jeg mest av alt skremt over at hun langt fra er alene om disse synspunktene sine.

Martin said...

Jeg synes det er for dumt å automatisk anta at hun er rasist. Selvsagt uttalte hun seg mildt sagt klønete men det hun kan ha ment var at det er for mange ikke-vestlige innvandrere som ikke yter noe i samfunnet og heller snylter. Og det vil Høyre sikkert gjerne ha en forandring på. Husk nå at det var ikke hun politikeren som brukte ordet "neger", men en reporter som puttet ordet i munnen på henne mer eller mindre. Det er også verdt å merke seg. Om avisene ser en sjanse til å tjene penger på et avisoppslag, så tar de ofte den sjansen.

Minneapolise said...

PJ: Er ikke sikker på om du sier det for å provosere, for å sjekke om jeg gjør som jeg selv sier man bør, eller om du faktisk mener det.

Flopsy: Det er absolutt skremmende at hun ikke er alene om det, men akkurat det visste jeg alt for godt fra før.

Martin: Om hun var usikker på hva han mente med negre kunne hun ha spurt, ikke kasta seg ut i enighets-monologen sin. I denne saken synes jeg tabloidiseringen var på sin plass.