Saturday, November 24, 2007

Vote for Jesus, but which one?

Om du trodde valget mellom en norsk jente i Taiwan og en norsk jente i USA var forvirrende, prøv denne! Jesus til høyre er veldig representativ for de konservative her i landet. (teksten burde være leselig om du trykker på bildet to ganger)

4 comments:

Martin said...

Jeg er glad for at virkeligheten ikke er så enkel ;) Men det er trist at folk får et så enkelt bilde av tingene som dette her. Jeg går jo i en sånn menighet som blir betegnet som konservativ...og selv om trosbevegelsen riktignok har fått innflytelse fra USA, betyr liksom ikke at en ser på Jesus som en all-american guy. Jeg kan jo gjerne gå igjennom det som står her kort, og si litt hva jeg selv tenker? ;)

(Takker deg forresten hjertelig for det du skrev til meg på Victorias side!)

Vel, jeg kan jo gå på bildet først...Jesus blir IKKE sett på som en amerikaner, og trosbevegelsen i Norge ønsker nok ikke at folk flest skal få lov å være våpen. Det er nok heller en ukultur vi finner i USA som jeg tror at de fleste nordmenn absolutt ikke ønsker også her.

Seksuell umoral: Jesus snakker om at Guds mening med mennesket var mann og kvinne. Det er ingen pastorer innen trosbevegelsen som forkynner at Gud hater homofile. Dessverre er det uvitende mennesker som tror dette. Det hjelper jo ikke på bildet at en ørliten sekt i USA har gjort seg velkjent i media med "God hates fags"-plakater osv...men dette er altså en ØRLITEN sekt og takke Gud for det. På samme tid stemmer det jo at Jesus sier at vi skal være forsiktig med å dømme andre, så derfor er dette virkelig et sensitivt emne. Men det er nok ikke så enkelt som at pinsevenner og karismatikere er homofobe ;P Jeg er jo forsåvidt en av dem, og jeg har flere bifile venner og har blitt kjent med en homofil som jeg trives veldig godt å snakke med.

Alkohol: Hehe, tatt på kornet...bli høy på Jesus og alkohol er fullstendig fy-fy. Vel, nå er det nok folk innen de konservative menighetene som også smaker alkohol, men dette er vel kanskje mest ungdommen som ikke automatisk føler at det er tabu med en drink eller to ;P Selv drikker jeg alkohol selv og Jesus drakk jo selv vin. Så lenge man drikker med måte så ser jeg ikke det problematiske her. Det er et godt sitat brukt her, og dessuten er det aldri noengang pekt på totalavhold som viktig i Bibelen, men heller formaninger om måtehold, og det å ikke drikke om det fører ens bror til fall..dvs om en f.eks har en kompis som er alkoholiker.

Abort: Her brukes riktignok, såvidt jeg har forstått, ikke sitater fra NT for å begrunne den kirkelige motstanden mot abort. Men saken er dypest sett den at i kristen etikk så er det, i motsetning til ikke-religiøs etikk, veldig lett å gi mennesket det verdet det fortjener. Siden noe utenfor mennesket gir det menneskeverd i kristendommen (Gud som elsker alle like mye), så er det også naturlig å gå inn for at også det ufødte liv skal ha et vern. Også det ufødte liv har potensiale i seg til å bli et menneske. Så må det også sies at man tenker at sjelen kommer inn i mennesket ved f.eks første hjertebank,-det er i hvertfall min mening. Og da blir det absurd å mene at abort skal være en menneskerett. Alle regler har selvsagt sine unntak i spesielle situasjoner og abortsynet kan høres firkantet ut. Men om en først setter seg inn i abortsynet blant mange kristne, så vil man heller gjerne mene at det feministiske abortsynet er egoistisk.

Synet på krig: Jeg kan ha forståelse for at man spesielt her har fått et negativt syn på det "høyre kristne" i USA, takket være f.eks Bush sitt inngrep i Irak. Det er viktig å presisere at Bush ikke er en kristenfundamentalist, siden han mener at alle religioner har samme Gud (ikke akkurat et trosbevegelsestandpunkt for å si det mildt). Anyway..Bibelen snakker også om regler mennesket trenger for våre harde hjerters skyld. Derfor er det regler vi burde ha, selv om dette ikke er regler som er Gud verdig. F.eks politi og millitært forsvar. Det er nødvendig. Derfor er det ikke automatisk gitt at man må være fullstendig pasifist om man er kristen etter mitt syn, MEN det skal alltid være siste utvei. Det er jo ikke tilfeldig at mange kristne, også på "Høyre"-siden, som f.eks Arild Edvardsen, er veldig opptatt av anti-krig budskap. Edvardsen kjemper f.eks for å avskaffe atomvåpen i verden. Mildt sagt lettere sagt enn gjort :(

Synet på kirke og stat: Dette er virkelig tidig. Man beskylder altså det kristne "høyre" for å ville ha en sterk kombinasjon mellom kirke og stat, men de fleste kristne i Norge ønsker jo et skille. De som er sterkest for et skille er kristne nettopp i det kristne "høyre" landskap. Det som heller er saken er vel heller det at verdikonservative kristne (som man finner i KrF,Høyre og attpåtil Frp) ønsker at kristendommen fortsatt skal ha en viss rolle i Norge, gjennom f.eks formålsparagraf i skolen. Det er forståelig at dette kan bli oppfattet som at man blander for mye religion og politikk, men i forhold til ekstremistiske muslimers tanker om sharia, blir dette barnehage i forhold. Det er faktisk fakta.

Når det gjelder synet på penger: Bibelen snakker om tiende gitt til menighet.Nå er jeg svært usikker på viktigheten av dette, men det er altså bibelvers som har med dette å gjøre en del menigheter bruker for å rettferdiggjøre at folk skal betale en tiende av det de tjener f.eks. Skal penger gis til en menighet skal det gå til formål kirken har,- meningen er ikke at en pastor skal bli styrtrik. Imidlertid kan jo dette lett bli en fare om en pastor har for mye makt..og dette er noe man snakker om i trosbevegelsen. Man har tatt oppgjør med slike problem. Det er jo bare å se på konflikten i Levende Ord. Dessverre vil menneskeheten alltid komme til å preges av maktmisbruk, også i menigheter. Det er trist, men det viser bare at mennesket er langt fra perfekt. Til motsetning fra Jesus.

Så tolker noen ham forskjellig,- det er klart. Men man tolker ham mye mer likt gjennom kristenheten i verden enn alt for mange har inntrykk av. Dette vet jeg for jeg har nettopp lest en feeit bok der alle likhetene blir trukket frem =) Økumenikk, dvs kontakt mellom forskjellige kirkesamfunn (også den katolske kirke), har blitt stadig mer fremtredende. Også blant "høyre"vridde menigheter som trosbevegelsen.

Jeg har forresten lagt ut en spørreundersøkelse om meg selv på siden min. Hadde du giddet å tatt den eller? =D

Victoria said...

Hei Minnie :-) Jeg går for...ingen av dem.

*overraskelse*

Minneapolise said...

Martin: Nå har jeg ikke knyttet denne Jeezusen til norske kristne på noen måte, men jeg synes denne passer bra på en del konservative kristne her i landet. Tar det litt på kornet.

Victoria: What? Betyr det at du stemmer på djevelen? :)

Nissemann said...

Hi hi, den var stilig. Jeg stemmer også på ingen av dem, men den klassiske Jesusen var jo ikke så ille. Bare så synd han døde for to tusen år siden, skulle gjerne hatt ham som verdens hersker... :o)