Wednesday, October 17, 2007

New York New York

Denne posten blir litt til ære for hjerterdame som skal på New York tur snart. Men det er jo NY, så jeg regner med hun ikke er den eneste som skal dit noen gang. Etter å ha vært i byen 5 ganger har jeg fortsatt ikke vært skikkelig turist. Litt fordi jeg ikke er så fan av sightseeing generelt. Skal jeg først se et sted så vil jeg helst se hva lokalbefolkningen gjør, ikke tingene som alle må se bare fordi alle andre gjør det. Litt fordi jeg kommer til å dra dit igjen, og det passer meg fint å utsette timesvis med kø til neste gang. En gang var vi på vei til en restaurant da vi gikk forbi en eviglang rekke mennesker. Hva er det de venter på, spurte jeg. Jo, vi skulle snart gå forbi Empire State Building. Istedet for den lange vente i kø hele dagen for å se ned metoden, valgte jeg raske og enkle "her er et bilde av meg som ser opp på empire state", og så følte jeg meg ferdig med turisme for denne gang

Dette blir derfor mer som en anti-guide til New York, det som kanskje ikke står over alt ellers. Noen typiske må vel få være med, som Central Park. Og når du først er der, stikk innom rulleskøytefolkene. Hver dag på sommeren samles en gjeng vidt forskjellige folk, velutdannede, bomser, gamle, unge, rike, fattige, med en ting til felles - de har dilla på rulleskøyte triksing! En av dem tar med kjegler og så leker de alle sammen. De er imponerende flinke, men også like imponerende hyggelige. De lo ikke engang så ille av mine knall og fall med alt for store skøyter og null balanse.Times Square må oppleves, men ta det for alle del utenfor middagstid om du har planer om å ha penger igjen til resten av turen. NY har mange småsteder med en type middags-buffeer hvor man plukker det man vil ha i en liten boks, og betaler etter vekt. Genialt siden man får smake forskjellige ting og ikke minst utrolig billig. Brazilian steakhouses er verdt et besøk, og som junk food kan jeg anbefale meksikanske Chipotle. Dyrere restauranter er det bedre oversikt over i guide bøker, jeg har besøkt NY utelukkende på budsjett! Sushi er forresten også godt og billig i denne byen, spesielt Whole Foods (stor matvarebutikk med kafe) har stort utvalg (ål-sushi smaker faktisk godt).


For å komme litt unna storbyen er Brooklyn på grensa av Manhatten det perfekte stedet å bare traske rundt i gatene og kikke innom butikker. Mye roligere enn i selve byen, og bare koselig. Her bor mange barnefamilier med litt penger, i smale gamle hus som ligger vegg i vegg og har 4 etasjer hver, knyttet sammen av lange knirkete trapper.


På kvelden tar du t-bana videre til Brooklyn Heights hvor du får en fantastisk utsikt over byen. På sommeren bør Coney Island være med på denne dagen, men det er ikke så mye å se i November.
Shopping er en selvfølgelighet i en by som denne. Forever 21 har en toetasjers avdeling, her kan du godt flytte inn en dag (kvalitet, forskjellige og kule stiler, og sinnsykt bra priset i forhold til hva du får). Charlotte Rousse er en annen kjede som er et must, like mye på grunn av sko og vesker som for klærne. Sko er generelt mye billigere i USA, og har du lyst på noe virkelig fint er Steve Madden overkommelig på salg.


For virkelig billige klær må man uptown, til the latino neighborhood. Min venninne i New York bodde her en stund, sannsynligvis som eneste ikke-spansktalende. Jeg trasket rundt alene en dag hun var på jobb og fant ikke en eneste restaurant med engelsk meny. Folk er generelt blide og morsomme, og man får mange komplimenter som jente. Det ser ikke ut som om noen har en jobb, og ikke bekymrer det dem noe særlig heller. Det er like folksomt og høylydt midt på natta som på dagen, noe som faktisk gjør det til et trygt nabolag til tross for prisklassen (om enn noe irriterende for dem som har en jobb og faktisk ønsker å sove). Her kan du finne mye standard klær til under 15 kroner om du bare leter litt.


Når du først er i New York kan du like godt ta en dagstur til den gamlere og koseligere byen Boston, en tre timers busstur unna. Ta bussen fra Chinatown til Chinatown (dit må du jo uansett) så får du billett til under hundrelappen hver vei. Her kan det være greit å ta noen forhåndsregler. Tar bussen for eksempel fyr midt på motorveien, og bussjåføren synes det er like greit å fortsette til stasjonen siden dere er så nært allikevel, så kan det være lurt å tvinge ham til å stoppe før dere er i full flamme. Ellers er det en helt grei form for transport.


I Boston går dere rundt i byen og Boston Common. Tar t-bana til sørsiden, kikker innom Harvard, bare for å ha vært der (for det er virkelig et lite imponerende campus), spiser på Border Cafe, og ser Fenway Park (hvor Red Sox spiller). Til slutt tar dere en øl (Newcastle og Blue Moon kan anbefales) på Cheers baren. Har dere sjansen til å være der på kvelden er Gypsy beste utestedet jeg har vært på noen sinne tror jeg.


10 comments:

Oda said...

Mange bra tips! Fikk lyst til å kaste meg på første fly :-)

Minneapolise said...

Så bra at den inspirerer! New York er absolutt en by det er verdt å besøke, men den er så fullstappet av turistattraksjoner at det er fare for å tilbringe en stund der uten å få med seg den virkelige byen.

Istedet for første fly kan du kanskje vente til våren? NY er best når det er litt varmt og mye liv. Bare unngå midt på sommeren, da ligger det en eim av kokt søppel over hele byen.

Frøken Skavlan said...

Åh. Nå vil jeg også til NY!
Lenge siden jeg har vært i USA.
Men ja, våren/tidlig høst høres ut som en plan...

care said...

Jeg angrer litt på at jeg ikke dro inn til NY da jeg ankom flyplassen for å dra videre. Nå som jeg har barn, er jeg for redd til å dra dit. Ikke spør mer om dette, forklaringene blir bare teit ..okke som..

;-)

Tonita said...

Stilige bilder. Har bare få NY erfaringer - første gang en pytonvarm og fuktig juni i 1960, så 1963 - vind og snøslaps og sludd en lille julaften på vei til ferske svigerforeldre i Virginia (de var ikke det lenge, - ikke deres feil), - og sist noen januardager for 25 år siden - også på gjennomreise.
Jeg ga aldri byen en sjanse, - min feil.
Jeg skulle ha lest Helene Hanff Apple of my eye før jeg noensinne satte mine ben der - men den boken var ikke skrevet da. Les den, - en opplevelse, - om enn ikke like morsom leseopplevelse som hennes brevveksling med den engelske bokhandelen.

Lothiane said...

For første gang noensinne fikk jeg faktisk ørlitegranne lyst å besøke NY. :) Bra post!

Virrvarr said...

*sukk*

Jeg fikk veldig lyst til å reise.

Selvisk said...

Jeg fikk også lyst på en tur til NY nå. Har aldri vært favorittdestinasjonen min, men den byen kom opp på topp 10-steder-jeg-har-lyst-å-besøke-før-jeg-legger-på-røret. Danket ut Budapest.

Annikken said...

Topp! Skal definitivt leses igjen før jeg drar dit. (Selv om det ikke er noen håndfaste planer ennå.)

Minneapolise said...

Så morsomt at en anti-guide får så mange til å ville reise til byen. NY blir ofte fremstilt enten som glamorøs og trendy, eller som en farlig by full av kriminalitet. Som turist er du ikke mye i fare i byen, og man trenger virkelig ikke være opptatt av musikaler eller merkevarer. NY er en by å bare oppleve, nyte folkelivet, og være en del av byen. Det kan være akkurat så laid back som du selv vil :)

Care: Jeg hadde heller ikke hatt så lyst å dra dit med barn, litt for folksomt, det kunne blitt veldig travelt tror jeg.

Tonita: Den har jeg ikke lest, får lete på biblioteket før neste tur :)

Selvisk: Du har vel San Fransisco på lista også?