Friday, October 5, 2007

Det Gode Liv

Min første tanke akkurat nå er at det gode liv hadde vært å sove, helst i noen dager i strekk. Det hadde vært et kort og enkelt svar som hadde passa meg veldig bra etter en stressende uke. Hadde det ikke vært for at Rabbagast feirer halvtårsdag, og ønsker seg poster om det gode liv. Rabbagast er en reflektert og positiv fyr, og da kan man jo ikke være verre selv.

For det gode liv handler jo ikke om de små tingene (selv om det hjelper mye å kunne glede seg over dem), heller omvendt. For meg er det gode liv den følelsen man har langt inne i seg. En følelse som på en måte bestemmer hvordan man har det, helt generelt. Ting er ikke alltid på topp eller på bunn, det svinger frem og tilbake i løpet av månedene, ukene, dagene, og selv i løpet av en time. Det kan være så enkelt som at solen skinner, eller det kan være noe stort som en forelskelse som blir gjengjeldt, å få en jobb man har lyst på, enorme gleder som å få barn for første gang. Det kan også være små negative ting som å sitte fast i trafikk, en sur kommentar, eller noe forferdelig som å miste noen man er glad i. Likevel er det ikke bare disse tingene som bestemmer hvordan vi har det, det er grunnlaget vi har for å takle disse tingene.

Jeg ser det for meg som en graf (jeg lurer nesten på om det er på tide å kutte ned på skolearbeidet her). Hvor man har små og store opp og nedganger (variasjoner), mens tendenslinjen kan være en jevn strek i det positive eller en jevn strek på den negative siden, og det er det som virkelig teller. Om man har en god følelse inni seg så er det lett å glede seg over de små tingene. En solskinnsdag er en perfekt dag og et kompliment kan få man til å glise resten av dagen, mens en sur kollega er lett å overse. Vonde ting skjer innimellom samme hvilken holdning man har, men er man på denne siden kommer man seg fint igjennom dem.
Er man på den negative siden er det ikke like lett å legge merke til de små lyspunktene i dagen, mens de negative er så typisk sånt som skjer med deg.

Da blir spørsmålet, hvordan flytter man tendens-linjen sin?
Å komme med en oppskrift hadde blitt for nærme fornøyd-posten min, så det skal jeg la være. Noen stikkord tror jeg er å være seg selv, gjøre det som føles rett, og å være stolt av den man er. What comes around goes around, eller man sår som man høster som det heter på norsk. I tillegg tror jeg det er viktig å skjønne verdien i seg selv, vær snill, men ikke dumsnill for eksempel. Og så er det ikke alltid best å velge den enkleste utveien. Noen ganger må man igjennom vanskelige tider for å nå den gode følelsen, og det er det verdt.

6 comments:

emelie said...

Morsomt å se at vi begge havnet på det sporet der det å være fornøyd er en viktig del av det å ha et godt liv :)

Rabbagast said...

Jeg likte det der med den kurven, for sånn føler jeg det også. Men jeg er relativt flegmatisk, og jeg vet at småting kan få meg opp og ned midlertidig, og den "dype" linja går muligens opp og ned den også, men bare litt, og over tiår nærmest. Takk for tankene dine, Minnie!

Thomas said...

Alt som går opp, kommer ned... Ingen vei tilbake.

Minneapolise said...

emilie: Å være fornøyd må nesten være grunnlaget for et godt liv :)

rabbagast: Den dype linja kan helt klart varieres den også, men det tar lenger tid, og så tror jeg vi kan påvirke den mye selv.

thomas: Ikke helt enig med deg der. Det er selvfølgelig ikke mulig å gå gjennom livet uten at det går både opp og ned utallige ganger, men jeg mener at om man jobber for å få det fint, så faller man ikke automatisk tilbake til null igjen.

Thomas said...

Jeg bare nynna på en sang, egentlig =) Men likevel, det du sier strider jo ikke mot det jeg sier? Man høster som man sår, på en måte? Huff, nå sitter klisjeene løst hos meg, kjenner jeg =)

Minneapolise said...

Thomas: Da mente vi det nok bare forskjellig. Jeg er enig i at kommer man seg opp på urederlig vis så detter man fort ned igjen, men om man jobber hardt for å være den personen man vil og få det livet man vil ha, da tror jeg det kan bli ganske så varig.