Saturday, July 7, 2007

8 ting jeg ikke visste om USA før jeg flytta hit


1. At det er like vanlig å røyke hasj blandt folk under 20 som det er å drikke øl i Norge.

Sitat etter noen har blitt spurt om de røyker: ”not anymore, that’s for kids”.
Det er når hasj er for barn at man virkelig lurer på hvor lurt det er med 21 års grense på alkohol.

2. At de ikke bruker nøkler på innvendige dører.

Istedet kan man vri håndtaket for å låse (noe som ofte ikke virker)

3. At rasisme er både utbredt og akseptert, mot hvite that is

Tror det blir eget innlegg om dette en gang.

4. At de fleste gutter/menn/hannkjønn her er omskjaert

Noe man ikke akkurat vil finne ut når man først hilser på tingen. Det store dilemmaet er, skal man spørre om den er det? Det er jo mulig at den bare er litt rar liksom. Alternativet er å ikke vite helt hva man skal gjøre. Jeg valgte å spørre, om enn noe stotrende.

5. At Minnesota (og andre stater i Midwest) er utrolig påvirka av Skandinavia

Dette gjelder politikk, væremåte, og til og med for og etternavn. Det er også innmari kult å vaere ”norsk” her, og det florerer av wannabe-nordmenn som spiser lutefisk og danser gammeldans. Jeg har også hørt ”Jeg har en flaske akevitt liggende, skal vi ta en fest?”

6. At folk fra Boston er det mest utåelige folkeslaget i verden

Dette skulle jeg gjerne visst før jeg flytta dit. Gjelder for det meste fra middelklassen og oppover.

7. At de kan mer om verden enn man skulle tro

Til tross for sitt rykte så kan de utdannede amerikanerne jeg kjenner mer om f.eks Norge enn en gjennomsnittlig nordmann kan om et hvilket som helst land på størrelse med Norge i for eksempel Afrika. Her leser de Ibsen på ungdomskolen. Noen som kan huske å ha lest noe amerikansk i grunnskolen? Legg gjerne til videregående om du vil.

8. At de ikke spiser med kniv og gaffel på samme måte som oss

Det er faktisk korrekt å først skjære opp maten, så legge ned kniven, ta gaffelen i høyre hånda, og så spise. Jeg spiser treigt nok allerede, så jeg holder meg til min rare norske måte.

18 comments:

A girl said...

Amerikansk litteratur er faktisk pensum både i engelsk-kursene på ungdomskolen og engelsk-kursene på videregående i den norske skole. ;)

tonita said...

Tror dette med omskjæringen henger sammen med alment syn på helse. Det går i alle fall langt tilbake i tid, og på tvers av religiøs bakgrunn.

Ellers er det jo det som er det flotte med å flytte og bli kjent med en ny kultur - uansett hvor mye man har lest og orientert seg på forhånd, så lærer man en masse nytt. - Og du lærer dem en masse nytt også, - selv om du er midt i det "norske amerika".

Betty Boom said...

WOW - Betty

Hjerterdame said...

Dette var spennende..! Du må absolutt bare fortsette å komme med slike innlegg om den amerikanske kulturen, det er veldig artig å lese. :)

Gretten said...

Er det sant at amerikanere flest oppbevarer rødvinen i kjøleskapet?

Mvh Gretten som synes det er vulgært med kald rødvin

Minneapolise said...

girl: Hmm.. Naa gikk jeg paa skole langt i gokk. Husker vi laerte litt om skolesystemet i england og usa, men leste ikke noen kjente utenlandske verk i alle fall.

Tonita: Ja, det er ikke religioest i alle fall. Foer trodde jeg det var en joedisk greie bare, hadde aldri venta det skulle vaere det vanligste.

Jeg har egentlig laert en del om vaar kultur ogsaa siden jeg flytta hit. Man ser liksom ting paa en annen maate naar man faar det paa avstand, og ogsaa naar man faar sammenligna med noe annet.

Betty: hehe, wow til hvilket punkt?

Hjerterdame: Saa bra du liker det. Jeg har vaert fast leser av Tine i Taiwan lenge, synes det er artig aa lese opplevelsene til folk som reiser eller bor i et annet land selv. Det gjoer det paa en maate enklere aa finne ting aa skrive om, naar man har en litt annerledes hverdag.

Gretten: Har jeg ikke noe inntrykk av. Mulig jeg kjenner de mindre vulgaere amerikanerne. Det er jo mange av dem, saa at noen gjoer det tviler jeg ikke paa..

petter said...

Et fint og lærerikt innlegg, dette.

Utrolig det første punktet. Da skjønner jeg bedre at jeg ble sett så rart på med rulletobakken min i Florida.

tonita said...

gretten: for 20-30 år siden, - og tidligere var det svært mange amerikanere som hadde rødvinen i kjøleskapet, stående. Det var et oppbevaringssted, ikke nødvendigvis en forberedelse til inntak. De drakk mye mindre vin da, og visste rett og slett ikke noe om hvordan vin skulle oppbevares. Jeg har blitt servert mer enn en flaske totalt ødelagt vin ...

Minneapolise said...

Petter: Rulletobakk finnes ikke her, folk var nok ikke i tvil om at det var hasj du roykte, saann i full offentlighet..

Tonita: du vet mer enn meg :)

Lothiane said...

Artig å lese! Jeg var i Minneapolis hos norsk-amerikanere og jeg ble dratt med på treff i en norsk forening, i en eller annen butikk der de selger brunost og melkesjokolade og fikk høre hvilke norske ord de kunne. Ikke så mange, men det var gøy.

Jeg pleier faktisk skjære opp maten først og så legge fra meg kniven. Altså passer jeg i USA?

Må man behandle ... eh.. "tingen" annerledes når den er omskjært? På dette området er jeg helt uvitende.

Jeg har alltid fått høre at amerikanere ikke kan noe om verden utenfor sitt land... og det er nok både og. Jeg har i hvert fall møtt oppegående amerikanere.

Men hvor mange nordmenn kan noe særlig om USA? Jeg fant ut at jeg skulle lære meg kartet, dermed har jeg brukt en del timer på å memorere hvor de ulike statene ligger og hva som er hovedstedene i dem. Egentlig litt artig å kunne.

Jeg gikk språklinjen og hadde dermed mye britisk og amerikansk litteratur på videregående. Robert Frosts dikt er blant favorittene. :)

Minneapolise said...

Du var sikkert paa Ingebretsens, en norsk mat og alt mulig butikk som ligger i det som brukte aa vaere det norske nabolaget, men som naa er mer gettoen i Minneapolis, med noen faa norske bygg innimellom.

Man skal helst skjaere opp en bit, legge fra seg kniven, ta gaffelen i hoyre haanda, spise biten, for saa aa repetere for hver eneste bit. Aa skjaere opp alt foerst er altsaa juks :p

Det blir litt annerledes, den har jo ikke forhud. Det er fordeler og ulemper med det, jeg er faktisk litt usikker paa hva jeg foretrekker.

Nordmenn har en tendens til aa see paa USA som en helhet, og glemme hvor stort og forskjellig landet er.

Esquil said...

Dette var interessant!

Den første sjokkerte meg også. Overnattet hos en jente som sov med klærne på, men som startet neste dag med å fyre opp en rev.

ser frem til rasismeinnlegget.

Minneapolise said...

Esquil: Det forundrer meg ikke

Jeg skrev en oppgave om omvendt rasisme i en engelsk litteratur klasse foerste semesteret her. Kjaeresten min leste gjennom og sa at jeg hadde veldig rett, men at jeg aldri aldri maatte finne paa aa levere den inn paa et amerikansk universitet. Jeg leverte selvfoelgelig inn allikevel, og endte faktisk med en A, men hadde en fantastisk aapen og tolerant laerer. Ellers er det noe man ikke skal snakke for hoyt om.

laila said...

Veldig artig ja! Veldig artig hele bloggen, gleder meg til å følge med. :-) Sitter jo i Italia selv, og det var ganske mange store og små kulturforskjeller jeg ikke hadde tenkt over på forhånd. For eksempel skjærte jeg lenge spaghettien i biter med kniv og gaffel, noe som alltid skapte stor oppstandelse blant italienerne ved bordet. Til slutt gav jeg etter, så er nå relativt kompetent på å surre passe mengde spaghetti rundt gaffelen kun ved hjelp av tallerkenkanten.

Mathias said...

Omskjering fordi det faktisk står i Bibelen at alle menn skal være. En annen grunn for omskjering er at jødene har stor innflytelse i USA, og at landet består av folk fra mange land med forskjellige kulturer. Det er jo etterhvert et betydelig innslag av amerikanske muslimer. Så forholdene burde ligge godt til rette for at det er normalt å omskjere.

Elise said...

Laila: Takker :)

Ja det er mye man ikke tenker over før man plutselig bor i et annet land.

Mathias: Det er mulig, usa er jo til tross for sin religionsuavhengighet veldig påvirka av nettopp religion.

Det at det er mange muslimer i landet er nyere enn tradisjonen med omskjæring, så tviler på at det har innvirkning.

Anonymous said...

Det at alle røyker hasj der er jo helt feil..i USA så er det pot altså marihuana som røykes i stor grad. Mange som ikke vet forskjell på hasj og pot;)

Respect to americans..weed owns alcohol anyday.

Rufina said...

Keep up the good work.