Friday, August 24, 2007

Myndighetenes Smånisser

Jeg har to brødre, en ganske jevnaldrende og en attpåklatt. Små attpåklatters favoritt-fritidssyssel er som kjent å plage sine tenårings-søsken (om de er så heldige å ha noen), og vår var ikke noe unntak. Jeg prøver vanligvis å unngå sånt, men når foreldrene bare ba oss vise hvem som var eldst når vi klaget vår nød, så jeg ingen annen utvei enn løgn og fanteri. Jupp, jeg innrømmer det. Jeg fortalte lillebror om hjelperne til julenissen, smånissene som var over alt, men gjemte seg godt, og spionerte på barna for å sjekke om de oppførte seg. Så lenge vi minte ham på disse smånissene så fikk vi litt fred. Og lillebror så dem. "Se der! Jeg så en som løp bak det treet" ropte lillebror, og så skyndte han seg å gjøre noe pent, kanskje gi meg en klem, så han var sikker på de fikk med seg at han var snill gutt.

Debatten om personvern pågår stadig. "Storebror ser deg" skriver avisene, og Programblogg har i dag overskriften "får vite ALT om deg" med referanse til en artikkel i papirutgaven til VG. Utdraget de har valgt fra avisa er:

"En uskyldig flytur og vips: Amerikanske myndigheter vet alt om deg. Tilogmed sex-livet ditt. Hvem du delte seng med sist du sjekket inn på hotell? Var det den samme som på din forrige reise? Hvor ofte bytter du partner? Var det en dame eller mann denne gangen?"

Og vi trekker for gardinene og synes vi ser smånissene til myndighetene over alt...

Men hva er det vi er så redd for? Det er faktisk ikke sånn at staten spionerer på oss. Registrerte opplysninger lagres i databaser, so what? 300,000,000 mennesker bor i USA. Da tror jeg ikke at myndighetene sitter og sjekker igjennom dem. "Se her da, Elise var på hotell sammen med en annen jente, tror du de er lesber eller? *fniiiiiiis*". Jeg ser det bare ikke for meg!

Sånn jeg ser det kommer vi ikke til å merke noe fra eller til om staten samler opplysninger om oss. De eneste det går ut over er de som har noe å skjule. Ikke hva som helst selvfølgelig, myndighetene bryr seg ikke om du er utro, spiser sjokolade i det skjulte, eller har en tredje brystvorte. Det skal alvorlig kriminalitet til før man har noe å frykte.

Om det er kriminalitet eller terrorisme som skal bekjempes ved dette, så har vi mer enn nok av det, mens om myndighetene vet når vi har vært på hotell ikke burde spille noen rolle. For min del kunne de gjerne gått enda lengre. En DNA database med informasjon om alle hadde funka helt fint for meg. Tenk så fort det kunne gå å oppklare saker da, politiet kunne vært ute i gatene og forhindra voldtekter, istedet for å jobbe med en drapssak i årevis. Det er vi uskyldige som betaler politiets lønn, jeg skulle gjerne ofra en DNA prøve for å få litt mer igjen for disse pengene. Ønsker meg en tryggere verden jeg, ikke det privatlivet jeg har uansett.

13 comments:

Hjorthen said...

"Se her da, Elise var på hotell sammen med en annen jente, tror du de er lesber eller? *fniiiiiiis*". Jeg ser det bare ikke for meg!

Det gjør jeg...(pustepesepustepese)

(Okay, slenger på en smiley for å kamuflere gammel-gris-taktene)

:-D

Minneapolise said...

Haha, har Flopsy tatt med seg kjevlet og dratt på ferie eller? Lite oppdatering på fyrtårnet for tiden, og så sånne kommentarer fra deg. Jeg hadde ikke følt meg helt trygg når hun kommer tilbake :)

Hjorthen said...

Flopsy er fortapt i Zeldas vidunderlige verden, dessuten er hun syk stakkar. Men jeg frykter selvfølgelig represalier, jeg klarte bare ikke å dy meg;-)

Elisabeth said...

hehe, en sånn der DNA-database kunne jeg også godt tenke meg! det har jeg nesten savnet! synes egentlig det burde vært en selvfølge at alle land skulle ha det. så jeg skjønner ikke hvorfor folk da begynner å dra fram personvern og diverse annet snikk snakk! jeg ser ikke helt sammenhengen der. men ja, jeg skjønner at andre gjør det. men som du skriver, så er det jo kun de som har noe alvorlig kriminelt å skjule, det går ut over. vi "vanlige" folk har ingenting å frykte!

bare vis meg hvor jeg skal putte fingeravtrykket mitt, og versego, her skal du få et hårstrå av meg :)

Minneapolise said...

Hjorten: Hun er nok frisk og rask og klar til å denge fortere enn du aner skal du se :)

Elisabeth: Fingeravtrykket mitt fikk de allerede da jeg flytta til USA. Så etter at de har funnet ut hvem jeg har vært på hotell sammen med kan de jo faktisk sjekke hvor jeg har tatt på denne personen også. Spennende spennende. Tror nok jeg trygt kan gå uten hansker allikevel jeg.

radiohode said...

Det kreves cirka 300.000.000 mennesker for effektivt å overvåke 300.000.000 mennesker. Så vi er ganske safe.

Minneapolise said...

Se der har vi et glimrende argument!

Thomas said...

Jeg er uenig.

Generelt tror jeg en høy grad av overvåkning fører mer vondt enn godt med seg. En kort tankerekke i stikkordsform: dårlig begrunnede mistanker - ubegrunnede mistanker - angiveri - sviktende rettsfølelse - sviktende rettsstat - KGB - Stasi.

Retten til å ikke bli overvåket er viktig for at vi skal kunne være frie, og må ligge i bunnen av et reelt demokrati. Hvis vi forkaster verdiene våre for å forsvare verdiene våre er vi på ville veier. Er demokratiet på vei ut?

Iversen said...

Overvåkning FTW!

Marina said...

Informasjon om blonde, kristne (eller ikke-religiøse) nordmenn kommer neppe til å bli misbrukt med det første, men USA er en paranoid nasjon or blir mere paranoid hver dag så jeg stoler ikke på at informasjonen ikke blir misbrukt i fremtiden.
Informasjon om ikke-hvite, ikke-kristne har allerede blitt misbrukt, så kanskje vi kan si at litt mer informasjon skader ikke? Det vil ikke jeg vedde mye på, akkurat!

Programsekretariatet said...

Minneapolis:
godt innlegg i debatten, men veldig uenig med deg likevel :-)

La meg sette dette veldig på spissen. Hvordan tror du man klarte å fange og gasse ihjel så mange jøder under krigen? Du kan ikke uten videre se at en person er jøde. Men når de var registert, ble det lett å finne dem. Dette var en effekt av overvåkingssamfunnet, som var aldeles ukyldig og ingen trodde at dette ville skje. Og de fleste jøder er som oss andre: normale uskyldige folk.

Det er en grunnleggende rett i et demokrati å bestemme over eget liv, også egne personopplysninger. Og det er naivt å tro at kjeltringer ikke klarer å vri seg unna det meste av systemer. Og så står man igjen med overvåking av dem som faktisk er uksyldige. hm. ugreit.

petter said...

Hei Minneapolise. Dette var et godt skrevet innlegg og et spennende tema. Jeg er uenig og klarer ikke helt å tie stille.

En annen tankerekke: DNA database - forskning på arvelige sykdommer - bruk av sånn informasjon i forbindelse med helseforsikring - dyrt med helsetjenester for de som tapte.

Men ellers hadde det jo vært fint å få effektivisert feks etterforskning også. Det blir bare vanskelig å kombinere med godt personvern.

Minneapolise said...

Marina: Med mer informasjon om alle er det mulig man kan finne faktiske gjerninsgmenn (kvinner) med en gang, istedet for å mistenke stereotypen. Det blir feil om hvite skal komme unna med ting fordi vi ikke er i søkelyset.

Programsekretariatet og Petter: Dere har en veldig koselig måte å si at dere er uenige på, hyggelig :)

For å ta på spissen situasjonen først, si at det skulle skje igjen, da vil jeg vedde mye på at folkegruppen hadde vært en man kan se det på, ergo er problemstillingen ikke så veldig sannsynlig.

Når det gjelder DNA databaser så måtte det vært noe bare politiet hadde adgang til, ikke hvem som helst, ikke forsikringsagenter. Jeg er også veldig for en statlig helseforsikring, som vi har i Norge (selv om den kunne fungert bedre) nettopp for å sikre at alle har like rettigheter, samme hvem foreldrene er, og samme hva som feiler dem.